Majorete traditionale

Costume cu paiete, cizme cu design inedit, un baton super lucios, sau pom-poni care mai de care mai colorati si foarte pufosi.

In prezent, activitatea de majoreta s-a dezvoltat si numerele de dans sunt executate cu mare precizie, dupa traditiile si regulile fiecarui stil de majorete. A face parte intr-o echipa, sau a executa un solo la baton a fost probabil unul dintre cele mai mari obiective la care ar putea aspira fetitele inca din anii 1950 si 1960.

Dar cum a aparut conceptul de “majoreta”?les majorettes a21093151 copy3 Majorete traditionale

Trupele care marsaluiesc pare sa fi evoluat de la tamburul militar care a avut rolul de coordonare a trupelor spre campul de lupta. Pe masura ce tehnologia de comunicare militara a devenit mai sofisticata, trupele de mars au inceput sa aiba doar roluri pur ceremonial. In secolul XIX, compozitorul si liderul trupei de musica militara, john Philip Sousa, a inceput sa castige popularitate in randul americanilor si astfel s-a nascut si afinitatea  Americii pentru trupele de mars.  Cu toate acestea, putem fi siguri ca, majoretele de sex feminine nu au fost printre primii membri a acestor trupe de mars timpurii.

Potrivit site-ului Trupelor Marine din Statele Unite, presedintele Abraham Lincoln a fost un jucator cheie in semnarea legislatiei care a condus la reorganizarea trupelor Corpului Marin si crearea pozitiei de tambur major in anul 1861. Cu toate acestea,  originea majoretelor de sex feminine cu baton nu este inca clara. Una dintre teorii este ca trupele militare si cele de exercitiu include uneori miscari ale armelor care au inspirat miscarile de baton cu care ne-am obisnuit deja. Dupa ce aceste manifestari au inceput sa castige in popularitate, armele au fost inlocuite cu batoanele. Federatia Mondiala de Twirling baton, sustin ca majoretele de sex feminine si-au facut aparitia pentru prima data la Colegiul Millsaps, in Mississippi, in anul 1889. Aceasta trupa a fost fondata de catre veteranul de razboi Millsaps Major Ruben.

In acea perioada, oportunitarile femeilor in aria sportului erau putine, astfel la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, rolul de majoreta a fost de multe ori ravnit de femeile tinere pana in anul 1970. La baza, majoretele pareau sa se imparta in doua categorii: 1. echivalentul feminine al tamburului major care conducea fanfara si executa marsul in fata ei; 2. un executant care efectua miscari de dans si gimnastica avand ca accesoriu batonul.

Amendamentul Educatiei, cu titlul IX, din 1972, a incheiat discriminarea de sex in domeniul educatiei si in activitatile sportive. Astfel, femeile au inceput sa aiba mai multe oportunitati de a participa in cat mai multe arii sportive si, ca urmare numarul majoretelor au inceput sa scada.

Cu timpul, sportul de majorete a inceput sa isi castige iar din popularitate astfel existand numeroase echipe si competitii sportive care duc mai departe traditiile, cultura si spiritul pe care doar majoretele il pot simti atunci cand sunt pe scena.