Baton twirling

baton 198x300 Baton twirlingBaton Twirling este o activitate care implica manuirea batonului (o tija de metal care are capete de cauciuc sau plastic) coordonat cu miscarile corpului uman intr-o coregrafie si este similar cu gimnastica ritmica. Twirling combina miscari de dans si gimnastica executand in timp miscari cu unui sau mai multe batoane. Coregrafia este efectuata in principal cu acompaniamentul muzicii. Printre caracteristicile fundamentale ale sportului se numara manevrarea batonului pentru a crea imagini vizuale, poze, si miscari executate cu dexteritate atat cu batonul in jurul corpului cat si prin eliberarea lui in aer. Disciplina necesita imbinarea simultana a acestor caracteristici fundamentale, utilizarea de timp si spatiu pentru a afisa atat abilitatile tehnice cat si exprimare artistica.

Baton Twirling necesita o coordonare abila si de control extraordinar al corpului uman. In plus, necesita o cantitate mare de flexibilitate in scopul de a executa in mod corespunzator miscarile de baton, dans, şi elementele de gimnastica. Coregrafie de baton twirling este conceput pentru a promova expresia corpului prin dans si miscare, pentru a crea o demonstratie de putere, flexibilitate, aptitudini fizice, frumusete, estetica, armonie in coordonare cu manipularea batonului.

Baton Twirling a luat nastere in Europa de Est si Asia. Acest sport a a aparut in cadrul evenimentelor destinate armatele ulornor tari, unde se executau miscari cu armele in timpul marsurilor. Arma a fost apoi inlocuita cu un mace (“buzdugan”). Mace-ul a fost mult mai mare decat batoanele de astazi si datorita designului lor nu era echilibrate. Ele sunt inca folosite de unele trupe mars la paradele din zilele noastre.

Batoanele mace au fost modificate pentru o mai usoara executie a miscarilor si acum seamana cu batoanele pe care majoretele twirler le folosesc astazi. Li s-au dat capete mai mici de cauciuc mai usoare, sunt realizate din metal usor gol si echilibrat pentru a da precizie twirler-ului.

Se crede ca implicarea femeilor (“majorete tambur”) si progresia acestei activitati in cel de-al treilea stil al majoretelor, si anume Twirling, a determinat redesign-ul batonului.

Cu timpul multe tari membre au organizatiile lor nationale, la nivel mondial, cele trei organisme de conducere sunt recunoscute: Federatia Mondiala de Baton Twirling (WBTF) , Asociatia Mondiala de Twirling (WTA), si Alianta Globala a Asociatilor Nationale de Baton Twirling & Majorette  (NBTA) . WBTF si NBTA sunt gazda Campionatul Mondial si a Cupei Internationale (WBTF), in timp ce WTA continu sa isi onoreze originile sportului cu evenimentele suplimentare, care nu include WBTF.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Baton_twirling